HASTAHANELERİN YANGINDAN KORUNMASI VE YANGIN KAPILARI
Yangın felaketi can ve mal kayıplarına yol açtığı için bütün kurumlar kendi iç işleyişleri içinde yangından korunma yönetmelikleri veya yönergeleri hazırlayıp yayınlamaktadır. Bununla birlikte İç İşleri Bakanlığı bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yangından korunması için genel bir ‘’ binaların yangınlardan korunması hakkındaki yönetmelik’’ yayınlanmış ve uygulanması zorunlu kılınmıştır. Bu yönetmelikler her kurum için geçerli olup bunların yanında kurumların kendi teşkilatları için çıkardığı yönetmelikleri uygulamak da zorunlu hale getirilmiştir. Buna örnek olarak Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu ‘’ yangın önleme ve söndürme yönetmeliği ‘’ gösterilebilir. Sağlık Bakanlığı yayınladıkları bu yönetmelikle hastane, sağlık ocakları ve hizmet binalarını yangından korunması kapsamında tedbirler alınmıştır.
Hastaneler için yangın kapısı uygulaması
Hastaneler için yayınlanan yönetmelikte yer alan yangın kapısı için; Bir yapıda kullanıcılar, hava ya da nesneler için dolaşım olanağı sağlayan, kapalı tutulduğunda duman, ısı, alev geçişine belirli bir süre direnecek nitelikteki kapı, kapak ya da kepenktir, tanımı yapılmıştır. Bu tanımla yangın kapısı kullanımının önemi vurgulanmış ve uygulama da uyulması gereken standartlar belirtilmiştir. Bu standartlara göre; hastanelerde yangın için bölümlendirilmiş alanları birbirinden ayıran yangın kapıları için 120 dakika dayanım süresi olması şartı konulmuştur. Sızdırmazlık özelliği için montaj esasları getirilmiştir. Kullanılan kapının malzemesinin çelik olması esası ve kullanılacak taş yününün tek parçadan yapılmış ve soğuk filtreler içermesi şartı getirilmiştir. Hastaneler için sedyelerin, hasta yataklarının, tekerlekli sandalyeler ulaşım kolaylığı sağlayacak şekilde kolay açılabilir olmalıdır. Hastanelerin kapasitelerine oranla her katta en az 2 yangın kapısı bulunmalı, kaçış koridorlarına veya yangın merdivenine açılmalıdır. Binaların ayrılma duvarlarında 3 saat dayanım süresi gösteren yangın kapısı olmalı ve yangının yayılmasını önlemelidir. Binalar arası yüksek kat geçişleri varsa geçişlerin katlara açıldığı yerlere yangın kapısı monte edilmeli ve normal kapı gibi kullanılmalıdır.
Bu standartların dışında Sağlık Bakanlığının istemiş olduğu, TSE, CE, NDFA standartları ve sertifikalarına sahip yangın kapısı kullanılmalıdır. Aynı zamanda hastaneler için, İç İşleri Bakanlığının yayınlamış olduğu binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik standartları de geçerlidir.
Bütün bu standartlara ve sertifikalara sahip yangın kapısı seçilmeli ve binaya uygulanmalıdır. Ayrıca proje aşamasında projede yer alan yangın kapısı itfaiye daire başkanlıklarınca incelenmeli ve görüşleri alınmalıdır.