YANGIN KAPISI VE MONTAJI
Yangınlar istenmeyen sebeplerden kaynaklı olarak ortaya çıkan, can ve mal kayıplarına yol açan felaketlerden biridir. Yangın tehlikesinin ve sonuçlarının ne kadar kötü olduğu, uzun yıllar içerisinde meydana gelen yangınların yol açtığı can ve mal kayıplarından ve psikolojik etkilerinden görülmüştür. Bu nedenle yıllar boyunca yangını önlemek, yangın çıktığında en az hasarla atlatabilmek için çeşitli projeler geliştirilmiş ve tasarlanmıştır. Günümüzde yangın konusunda tecrübe kazanılmış ve yangın kapıları ile binaların projelendirilmesi konularında çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu yangına dayanıklı, sızdırmaz yangın kapısı ve monte edildiği dayanıklı duvarlar geliştirilmiştir. Binalar projelendirilme aşamasında yangın tesisatı, yangın tahliye projesi projeleri çizilmekte ve yangın kapıları bu projelere işlenmektedir.
Montaj esasları
Yangın kapısı, ısıya uzun süre dayanıklı olmak zorundadır. Bu dayanım hesabı montajı yapılacağı duvara göre yapılır. Monte edileceği duvar yapımında kullanılan yangına dayanıklı malzemelerin duvara sağlayacağı dayanım süreleri, yangın kapısı hesaplarını doğrudan ilgilendirmektedir. Başka bir deyişle kapının yerleştirileceği duvarın yangın dayanım sınıfı kapının da yangın dayanım sınıfı belirlemektedir. Yangın kapısı, monte edileceği duvarın ¾ süresince yangına dayanıklılık gösterecektir. Bu nedenle yangın kapısı seçimleri hayati önem taşımaktadır. Dayanım süresi 45 – 60 – 75 – 90 – 120 -180 dakika olan yangın kapısı için üretimleri bina duvarının dayanım süresine bağlıdır. Bina duvarları hesapları proje aşamasında yapıldığından bu hesaplara göre yangın kapısı seçmek ve uygulatmak projenin doğru yapılmasını sağlayacaktır.
Yangın kapısı kasaları duvarlara çelik dübellerle sabitlenmelidir. Çelik malzeme dayanım süresi ve elastikiyeti fazla olduğundan sızdırmazlık sağlayacaktır. Kapılar ise kasalarına çelik menteşeler ile yerleştirilmeli ve sabitlenmelidir. Menteşelerde yer alan taşıma eklemleri; aşınmayı en aza indirmek, ve yumuşak hareket etmesini sağlamak için gereklidir. Contalar ise kapının sızdırmazlık testlerinden geçebilmesi için önemlidir. Çift kanatlı kapılarda pervaz gerekeceğinden, üst üste binmiş çift pervaz kullanılmalı ve sızdırmazlık sağlanmalıdır.
Montajda istenilen standartlar
Kapıyı oluşturan bütün metal aksam ve yalıtım malzemeleri, istenilen dayanım süresini sağlayabileceğine dair DIN 4102, BSI 476, veya EN 1634-3’e yangın kapısı standartlarını sağlamış olmalıdır. Kapılar kendi kendine kapanabilir mekanizmalara sahip olmalı, özellikle açık tutmak için takoz vb. aparat konulmamalıdır. Kullanacak kişi sayısı 100 kişiden fazla olan yerlerde ve son çıkış kapılarında panik barlı yangın kapısı olmalıdır