|
Yangın Kapısı
Toplu yaşam alanlarında oluşabilecek riskler nereden çıkacağı belli olmadığı için herkes bu konuda gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Bunların en başında yangın tehlikesine karşı alınacak tedbirler aşamasında yangın kapısı olmaktadır. yangın tehlikelerine karşılık en az zararla kurtulmak ayrıca can kaybını önlemek için yangın kapısı önemli yer tutmaktadır. Yangın çıkan alanlarda çıkışın yağpılacağı en önemli noktaları oluşturan yangın kapıları özellikleri bakımından yangına karşı dayanıklı olmasının yanında işlerliği de çıkışları rahatlatacak durumda olmalıdır.
Yangın çıkan ortamla temiz olan ve yangından arındırılmış bölgenin ilişkisini kesen çalışanların ve binanın güvenliğini sağlayan kapıya yangın kapısı adı verilmektedir. Bu alanda faaliyet gösteren yangın kapısı kullanım özelliklerine göre belirli teknik özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Dışarıdan kapalı olması gerekirken çıkışları kolaylaştırması açısından içeriden kapıyı açan panik kolu sürekli işler durumda olması gerekmektedir. Sıcaklıkla karşısında genleşerek dumanı asla içeri sızdırmayan özel conta kullanılarak zehirlenmeleri önlemelidir. Ateşe dayanıklı cam takılabilme özelliğine sahip olmalıdır.
– yangın kapısı tek kanat veya çift kanat özelliğine sahip olmalı
– İç bölüme doğru veya dışa açılım kolay olmalı
– Sağlı veya sollu açılım imkanı vermeli
– Ortama en uygun büyüklükte kasa tipleri kullanılmalı
– Ayarlanabilen menteşelere sahip olmalı
– Duman sızdırmaz özellikte kapı altı giyotini kullanılmalı
– yangın kapısı yangına dayanıklı hidrolik kapatma sistemleri kullanılmalı
– Yaylı menteşe kullanılarak kolay açılım sağlamalı
– Yanmayan boya ile boyanarak yangın sırasında çıkışları engelleme yapmamalı ve sıcaklık karcısında dayanıklı yapıda metal gövdeli kapı kasası oluşturulmalıdır.